Account
Logo
Zoeken
23.3 °C
Historici luiden alarmbel: verleden Tytsjerksteradiel ontoegankelijk

Historici luiden alarmbel: verleden Tytsjerksteradiel ontoegankelijk

wo 17 april 2024, 10.16 uur

BURGUM - Een groep van historici, amateuronderzoekers en vrijwilligers heeft de noodklok geluid in een brandbrief aan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Dit is omdat het gemeentelijk historisch archief sinds 1 augustus 2023 gesloten is.

De sluiting volgde op het vertrek van de laatste archiefmedewerker, waar de gemeente naar eigen zeggen geen opvolger voor kon vinden. Als tijdelijke oplossing kunnen stukken uit het archief alleen nog maar worden ingezien bij het Tresoar in Leeuwarden, op aanvraag en met vertraging.

De ondertekenaars van de brandbrief, waaronder diverse historische verenigingen uit de dorpen, noemen deze situatie echter "volstrekt mislukt" en stellen dat het archief in de praktijk niet langer toegankelijk is voor onderzoek. Slechts een handvol gebruikers heeft de tijdelijke voorziening in Leeuwarden bezocht.

Uit documenten die de ondertekenaars hebben opgevraagd via de Wet Open Overheid, blijkt volgens hen dat de gemeente nauwelijks moeite heeft gedaan om vervanging te vinden voor de vertrokken medewerker. Ze verwijten het college zelfs een "brute behandeling" van vrijwilligers en gebruikers.

De historici roepen de gemeenteraad op om het college te dwingen werk te maken van een structurele oplossing, in lijn met de huidige en aankomende archiefwetgeving. Ze pleiten voor de aanstelling van een nieuwe archiefmedewerker en het opnieuw faciliteren van een vrijwilligersorganisatie, zoals voorheen het geval was.

De sluiting van het archief en de tijdelijke oplossing worden door de ondertekenaars als "onwerkbaar" gezien. Ze vrezen voor onomkeerbare achterstanden in ontsluiting en beheer van de collecties. Sommige instellingen overwegen zelfs hun archieven terug te halen bij de gemeente.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
39.1%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
31.3%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
8.4%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
21.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




kwijt / misdaad in je straat

Gestolen fiets in Drachten

Gestolen fiets in Drachten

regionaal nieuws

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek